Jämför kreditkort

Kvinna och man som jämför kreditkort

Den som jämför och granskar hittar oftast det bästa alternativet, oavsett vad det gäller. Kreditkort är inget undantag. Genom att jämföra de saker som är viktigast för dig kan du enklare hitta rätt och därmed hitta det kort som är det bästa för dina krav och behov. I dina jämförelser finns det några saker som kan vara viktigare än andra. För mer information om vilka de är, samt hur du gör för att jämföra kreditkort på rätt sätt, läs vidare nedan.

Hur vill du använda kortet?

Med ett kreditkort kan du både köpa varor och tjänster, både i riktiga butiker och på nätet, göra uttag och faktiskt även betala räkningar. Innan du börjar jämföra kreditkort gör du klokt i att göra klart för dig ungefär hur du har tänkt att använda kortet. Kika gärna också på olika sidor som exempelvis kreditkort.com som ger dig en god överblick över de olika typerna av kreditkort och deras egenskaper. Det ger dig ledning för vilka saker du ska titta särskilt på i dina jämförelser. När du har funderat klart kan du gå vidare med nedan kategorier.

Kostnaderna för kortet

Det finns inte riktigt något gratis kreditkort. Alla kort ger nämligen förr eller senare upphov till någon form av kostnad. För majoriteten av korten på den svenska marknaden måste du betala en årsavgift bara för att kunna använda kortet och sedan löper givetvis ränta efter den räntefria kredittiden.

Om du vill använda ett kreditkort för en extra buffert eller enbart på resan kan det vara klokt att kika extra noga på årsavgiften. Då är grundregeln att ju lägre avgift, desto bättre. Vi kan i sammanhanget rekommendera att du väljer ett VISA- eller MasterCard från någon av storbankerna.

Tänker du använda ditt kreditkort mer flitigt och utnyttja möjligheten till delbetalning är det i stället krediträntan du ska jämföra. Krediträntan kostar helt enkelt mer än vad du eventuellt kan spara in på årsavgifter. Det är den effektiva årsräntan du ska jämföra.

Bonussystem

Möjligheten att dra fördel av bonusprogram är en lockelse med kreditkort. Alla kreditkort är idag kopplade till ett bonusprogram av något slag och variationen är enorm. I vissa bonusprogram tjänar du in poäng och får återbäring, i andra kan du ta del av rabatter av olika slag. I en relativt stor del av programmen kan du också tjäna ihop till flyg och hotell.

Om en kreditkort bonus är av vikt för dig ska du givetvis se till att jämföra kreditkort med lite extra fokus på just detta. Börja dock först med att fundera kring vilken slags belöning du vill ha för att du använder kortet.

Försäkringar och andra tillägg

Ett kreditkort kan fungera som ett ”skal” för en mängd olika tilläggstjänster. Några typiska exempel är försäkringar, servicetjänster och rabattprogram.

När det gäller försäkringar finns en del kortutfärdare som satsar stort på att erbjuda en lång rad tillägg, detta förutom de mer vanliga kompletterande reseersättningarna. Är det viktigt för dig att ha ett mer komplett försäkringsskydd ska du sikta in dig på dessa utfärdare.

Servicetjänster (concierge) är tillägg som framför allt finns kopplade till de mer exklusiva korten. För att ta del av en mer exklusiv service ska du vara beredd på att betala relativt höga årsavgifter.

Vill du använda kortet på resan?

En stor fördel med kreditkort jämfört med både bankkort och kontanter är att det ger en extra trygghet och säkerhet på resan. Kreditkort fungerar som säkra betalningsmetoder och har mer omfattande säkerhetsfunktioner än bankkort. När det gäller dessa grunder spelar det mindre roll vilket kort du väljer.

Vad som är viktigare att titta på är vilka reseförsäkringar som ingår, omfattningen av dem och vad du ska göra för att de ska gälla. Det finns alltid ett visst grundläggande försäkringsskydd, men om du börjar jämföra kommer du att märka att skillnaderna är mycket stora mellan olika banker och utfärdare.