Avgifter
Att använda ett kreditkort är förenat med kostnader. Vanligtvis betalar du först och främst en årsavgift. Utnyttjar du sedan själva grundfunktionen med kortet, det vill säga ”köp nu, betala sedan” betalar du kreditränta. Användning av kreditkort kan dock ge upphov till ytterligare fyra påslag och avgifter. Sammanlagt är det sex typer av kostnader du kan få betala i samband med användning av kreditkort, nämligen:
- Årsavgift
- Ränta
- Aviavgift
- Dröjsmålsränta
- Kontantuttag
- Valutaväxlingspåslag.
Önskar du mer information specifikt om räntor, vänligen gå till vår sida om räntor.
Årsavgiften
Det finns exempel på banker som inte tar ut årsavgift, men i normalfallet ska du betala minst några hundralappar per år för förmånen att ha en kredit på fickan. Den primära anledningen till att årsavgift debiteras är att det kostar banken en slant att erbjuda kortutgivarnas (VISA, MasterCard, med flera) kort. En bank som vill kunna erbjuda sina kunder bankkort, betalkort eller kreditkort måste teckna ett licensavtal och sedan betala en licensavgift för det varje år. I tillägg är det vanligt att banken bakar in en liten extra avgift för att täcka kostnader för exempelvis bonussystem.
Ju mer exklusivt ett kort är, och ju fler tilläggstjänster och ju mer service som ingår ”utan kostnad”, desto högre blir årsavgiften. För standardkorten som erbjuds av storbankerna och de större kreditbolagen är avgiften sällan högre än 300 kr, men för de mer exklusiva korten blir årsavgiften avsevärt mycket högre.
Aviavgifter
Aviavgift tillkommer normalt på varje månadsfaktura, förutsatt att banken faktiskt skriver ut en pappersfaktura och skickar den med posten. Givetvis kan du undvika aviavgiften genom att anmäla e-faktura. Då kommer fakturan i din internetbank (du får också ett meddelande när den dyker upp) och du betalar den enkelt därifrån. Genom att undvika aviavgifter kan du spara flera hundra kronor varje år.
Kontantuttag
Kreditkortet är i huvudsak avsett att användas för inköp i butiker och på nätet. Samtidigt kan det ju också användas som ett uttagskort. Alla kreditkort fungerar nämligen i alla bankomater. Denna användning ger emellertid upphov till vissa kostnader för banken (dessutom vill banken inte gärna uppmuntra kontantuttag) och det har medfört att majoriteten av bankerna tar ut en avgift på 3-4% av det belopp du tar ut. Ett uttag på 1000 kr i en bankomat kostar alltså minst 30 kr. Det är klokt att använda ett vanligt bankkort för kontantuttag i stället för kreditkortet.
Påslag för valutaväxling
Vid uttag eller köp utomlands i annan valuta än SEK måste en valutaväxling ske och för det får du betala en avgift. Det rör sig dock inte om en avgift av samma slag som den du betalar för kontantuttag. I stället är principen att påslaget adderas till växlingskursen som en eller ett par procentenheter. Kontentan blir att den växlingskurs som används blir mindre förmånlig för dig.
Dröjsmålsränta
När din räntefria period är till ända ska du antingen lösa skulden i sin helhet eller aktivera den möjlighet till delbetalning som alltid finns. Gör du inget av detta kommer du att få betala dröjsmålsränta på skulden. Du kan också snart få en påminnelse i brevlådan. Kan du inte betala hela fakturan ska du vara noga med att betala minst det lägsta beloppet. Det finns angivet på fakturan vad du minst ska betala per månad.