Spara pengar i vardagen med rätt kreditkort

Vill du spara pengar i vardagen utan att behöva göra särskilt mycket själv? Då ska du använda ett kreditkort. Det är dock inte bara vilket kreditkort som helst du kan använda, utan det är viktigt att välja rätt kort för att få maximalt med fördelar. Men ta det lugnt, i den här artikeln guider vi dig kring hur du ska hitta rätt kreditkort.

Plånbok med flera kreditkort

Välj rätt kreditkort

Det finns idag ett stort utbud av olika kreditkort att välja bland. Vissa är knutna till olika kedjor – det kan vara allt från Ica till SAS. Dessa brukar ha rabatter och cashbacks knutna främst till det egna varumärket – och det är just rabatter och andra belöningar du vill komma åt för att spara pengar i vardagen med ditt nya kreditkort.

Det är dock inte bara kedjor som har kreditkort, utan även många banker. Flera har ett bonussystem kopplat till kreditkort, men inte alla. Se därför till att noggrant läsa igenom vad som gäller för de kreditkort du väljer mellan.

Pengar tillbaka med återbäring

Vissa av kreditkorten ger dig pengar tillbaka på allt du handlar. Vanligen brukar det vara runt 1 % som du får tillbaka, men det finns kort som sträcker sig upp till 3 %. Den absolut vanligaste återbäringen är dock 1 %.

Vissa av korten ger endast återbäring på det du handlar hos den specifika kedjan, medan andra kort ger återbäring på i stort sett alla köp du gör. Det innebär att du till exempel kan få pengar tillbaka för att gå på bio eller äta på restaurang. Många ger dock inte återbäring för exempelvis tobak eller köp hos konkurrenter.

För att säkra dig den bästa återbäringen är det därför klokt att hålla koll på var du får återbäring när du handlar med ditt kort. Välj ett där du får återbäring på de köp du vanligen gör så att du får ut så mycket som möjligt.

Rabatter och andra förmåner

Många kreditkort har också fina rabatter knutna till sig. Detta kan vara rabatter på allt från hotellrum till glasögon – och ofta brukar dessa vara av det mer generösa slaget. Kreditkort som är knutna till specifika mataffärer ger dig ofta bra erbjudanden på sitt sortiment, medan de knutna till en bensinstation ger dig billigare drivmedel.

Andra förmåner kan vara vissa försäkringar som ingår. Den vanligaste är reseförsäkring, som brukar ingå när du betalar resan med ditt kreditkort. Vissa kreditkort erbjuder också hyrbilsförsäkring eller olika köpförsäkringar. En annan förmån som är vanlig är att man istället för cashback samlar poäng som kan bytas mot olika varor.

Så fundera ut vad för typ av förmåner som bäst passar din livsstil och som du därmed kan utnyttja så mycket som möjligt. Välj sedan ett kreditkort utifrån det. På så sätt kan du spara så mycket pengar som möjligt.

Läs mer om att jämföra kreditkort här.