Cambridge Analytica sitter på personlig data från miljontals Facebookanvändare.

Nyligen kom det fram att företaget Cambridge Analytica fått ta del av personlig information om användare av Facebook och deras vänner. Det hela startade 2014. Appen med namnet thisisyourdigitallife skapades av en forskare med namnet Kogan. I appen fick användare av Facebook betalt för att utföra personlighetstester. Resultaten av dessa tester ska sedan ha delats med Cambridge Analytica. Facebook menar att det totalt rör sig om cirka 87 miljoner människor som påverkas.

Användes i amerikanska presidentvalet

Enligt en tidigare anställd på Cambridge Analytica användes den insamlade datan till att göra avancerade studier av deras profiler. Man skickade sedan på olika sätt ut material som var pro- Trump. Den anställde menar att det hela gick ut på att försöka hitta användarnas inre demoner och göra dem Trump- positiva. Cambridge Analytica förnekar det hela och man hävdar att den insamlade datan raderades helt 2015.

Enligt Facebook har de avslutat samarbetet med Cambridge Analytica sedan det framkom att de inte gjort sig av med data, data som de egentligen aldrig ens skulle haft. Facebook försökte med egna IT- tekniker undersöka hur detta kunde gått till samt försäkra sig om att datan var raderad.

När detta blev känt beslutade Cambridge Analytica att omedelbart stänga av VD:n. Facebook ska utredas och kan komma att krävas på böter.