13 000 procent värdeökning på Bitcoin

bitcoin

Någon gång under 2013 lade programmeraren och entreprenören Alexander Bottema en större del av sina besparingar i en investering i kryptovalutan Bitcoin. Under de cirka fyra år som har gått sedan dess har han fått se värdet på sin investering öka med över 13 000 procent. När han gjorde sin investering var värdet på en bitcoin omkring 30 dollar. I början av september i år var värdet närmare 4000 dollar.

Även om Alexander Bottema har gjort sig en mycket rejäl hacka på sin investering har han idag inga planer på att sälja av. I en intervju i onlinetidningen Business Insider menar han att investeringen är en försäkring för framtiden. Endast om priset skulle nå upp emot 100 000 dollar skulle han fundera på att avyttra en del av sina bitcoin.

Vad är bitcoin?

Den enorma värdeökningen för bitcoin de senaste åren (bara hittills under 2017 har värdet ökat med 300%) har givetvis fått fler och fler att intressera sig för både konceptet i sig och att investera i bitcoin. Frågan är då vad bitcoin egentligen är, och hur man gör för att investera.

Bitcoin är en digital valuta som skapades av programmeraren Satoshi Nakamoto år 2009. Som valuta fungerar bitcoin precis som kontanter. När en bitcoin, eller en del av den, används förs den över helt och hållet till mottagaren. Något spår av den finns inte kvar hos betalaren och dessutom är överföringen helt anonym. Samtidigt kan bitcoin liknas vid guld, i det att det i princip finns en maximal mängd. Inom ett par år kommer 80% av de bitcoins som kan genereras inom systemet som styr valutan att vara skapade. Sedan kommer antalet nya bitcoin som kommer i cirkulation att minska för varje år.

Det är i princip denna idé om en begränsning i antalet bitcoin som gör att värdet på valutan successivt har ökat sedan starten, och att värdeökningen har accelererat de senaste åren (framför allt efter 2013 då Alexander Bottema gjorde sin investering). Detta betyder dock inte att värdeökningen kommer att fortsätta i all evighet. Vissa experter har varnat för en bubbla och det finns också en risk att vissa stater kommer att förbjuda användningen i framtiden.

För att köpa bitcoin ska du först skapa ett konto hos en börs för Bitcoins. Bitstamp.net är en sajt som brukar rekommenderas för svenskar. Därefter ska du verifiera din identitet, företrädesvis med en inskannad ID-bild. Sedan är det bara att göra en banköverföring och därefter köpa bitcoin.